Препоръки за обслужване на акумулатори

Проверявайте редовно зарядната система на Вашия автомобил, за да не оставате акумулатора незареден (плочите сулфатизират, а през зимата замръзват), или презареден. Системното презареждане на акумулатора, води до изпадане на активната маса на плочите.

Когато е небходимо да долеете вода, не използвайте друг вид, освен дестилирана вода. В противен случай саморазрядът може да стигне до 5% на ден.

Зареждайте акумулатора с ток, равен на една десета от неговия капацитет. Например при 60 AH - максималният ток на зареждане е 6 ампера.

Не допускайте дългото разреждане на акумулатора. Уточняваме че саморазрядът достига през лятото до 1% на ден. Това означава че след по-малко от четири месеца, акумулаторът ще бъде 100% разреден. Всяко правило има изключения, затова можем да кажем че съществуват видове акумулатори, които могат да престоят повече от 6 мес. без да паднат. Това са калциевите акумулатори.

Не допускайте електролитът в акумулатора да падаподминимун. Добре е нивото над плочите да бъде 10-15 мм, Кутиите на определени модели имат крачета във всяка клетка, показващи нивото на доливане.

Не доливайте електролит, освен в случай че същият е разлят. При изпаряване, се изпарява само водата, като остава концентриран електролит който е опасен за акумулатора.

В случай че колата Ви не запали до 10-тата секунда при стартиране, не въртете повече защото изтощавате акумулатора. След 20-30 секунди непрекъснато въртене, от 12 волта акумулаторът става на 8-9 волта, което не позволява да стартира преди да се зареди на токоизправител.

Не забравяйте че всяко по-продължително стартиране разрушвава батерията, като в някои случаи това води до отпадане на гаранцията. Ако автомобилът Ви не запали веднага, най-добре потърсете специалист.

Не отваряйте, не поправяйте и не сваляйте акумулатора, от неговото място. Ако Ви се наложи, потърсете съвет и помощ от специалист. Несъществени на пръв поглед намеси, могат да доведат до преждевременното нефункциониране на акумулатора.

Акумулаторната батерия трябва винаги да бъде добре укрепена, за да се предотврати спукване на кутията и изтичане на електролит, който е опасен за здравето. Измийте се обилно с вода и поръсете със сода бикарбонат, в случай на досег с електролит. Също така потърсете помощ от лекар. Ако няма да ползвате Вашият автомобил за по-продължителен период, свалете минусувата клема от батерията, за да предотвратите падането на акумулатора.

Когато двигателят на колата не работи, не оставяйте включени консуматори - фарове, парно, радио и др.

Поддържайте изводите на акумулатора чисти. Ако забележите окис по тях ги изчистете с вода и четка, след това ги намажете с технически вазелин.